16.6 C
Amsterdam

Pakistaanse vrouw claimt profeet te zijn, krijgt de doodstraf

Lees meer

De Pakistaanse vrouw Salma Tanveer is tot de doodstraf veroordeeld omdat ze de blasfemiewet heeft overtreden. De vrouw verspreidde geschriften waarin ze ontkende dat Mohammed de laatste profeet van de islam is en claimde zelf een profeet te zijn, oordeelt de rechter.

In 2013 werd er een zaak tegen de vrouw ingediend op basis van de klacht van een plaatselijke gebedsleider, die zei dat zij beweerde een profeet te zijn. Volgens de advocaat van de vrouw was zijn cliënt toentertijd niet gezond van geest en dus ontoerekeningsvatbaar. Hij beweert ook dat er geknoeid is met fotokopieën van de documenten.

De rechter oordeelt anders. Omdat de verdachte tot haar arrestatie leiding gaf over een privéschool kon ze in juridische zin niet als waanzinnig worden aangemerkt, aldus de rechter. Misschien zou ze lijden aan een minder ernstige psychische aandoening, maar de Pakistaanse wet erkent dergelijke mindere vormen van mentale afwijking niet.

De vrouw heeft nog het recht om tegen de beslissing in beroep te gaan bij een hogere rechtbank.

In Pakistan is nog niemand die ter dood veroordeeld is vanwege blasfemie daadwerkelijk opgehangen. Wel zijn mensen die verdacht zijn van blasfemie aangevallen door radicale moslims. In sommige gevallen zijn verdachten neergeschoten, levend verbrand of doodgeknuppeld.

- Advertentie -