17.4 C
Amsterdam

Pakistan: aanhangers afgezette premier Khan boos over verkiezingsuitslag

Lees meer

Duizenden aanhangers van de gevangengenomen ex-premier Imran Khan hebben gisteren snelwegen in Pakistan geblokkeerd, bericht het Franse persbureau AFP. Ze protesteren daarmee tegen de ‘gestolen’ verkiezingsuitslag van vorige week.

Kandidaten die door de populaire Khan werden gesteund, wonnen donderdag meer zetels dan de politieke partijen die hem twee jaar geleden hadden afgezet. Maar geen enkele partij behaalde de absolute meerderheid, dus zullen verschillende partijen met elkaar in gesprek moeten gaan voor een te vormen coalitieregering. Het initiatief ligt bij drievoudig ex-premier Nawaz Sharif. Wellicht gaat hij samenwerken met de Pakistaanse Volkspartij PPP van de Bhutto-familie, zijn oude tegenstanders.

Volgens aanhangers van Khan zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Er zou veel stemfraude zijn en op sommige plekken zou Khans partij PTI worden uitgesloten. In tientallen kiesdistricten weigerden Khans partij PTI en andere oppositiepartijen hun nederlaag te accepteren. Dit weekend werden tientallen Khan-aanhangers voor korte tijd vastgehouden in Lahore, de hoofdstad van Punjab, omdat ze protesteerden tegen het verkiezingsresultaat.

De Pakistaanse democratie is kwetsbaar. Het Pakistaanse leger trekt op de achtergrond nog steeds aan de touwtjes. Het leger wil dat Sharif premier wordt.

- Advertentie -