23.1 C
Amsterdam

Pakistan blokkeert Tinder, Grindr en andere datingapps

Lees meer

Pakistan heeft een aantal datingapps, waaronder Tinder en Grindr, geblokkeerd, vanwege ‘immorele’ en ‘onzedelijke’ content.

In Pakistan, het op een grootste islamitische land ter wereld, zijn homoseksualiteit en buitenechtelijke seks verboden. Datingsapps als Tinder en Grindr – de Tinder voor homoseksuelen – zouden moslims tot seksuele zonden verleiden, vindt de Pakistaanse media-autoriteit PTA. Vorige week verzocht de PTA YouTube ook om video’s die  ‘verwerpelijk’ zijn te blokkeren.

Mensenrechtengroepen zijn bang dat de Pakistaanse autoriteiten voor censuur zorgen en de persvrijheid bedreigen. Zo arresteerden de Pakistaanse autoriteiten een half jaar geleden Mir Shakil-ur-Rahman, CEO van de Jang Group en Geo TV, de grootste onafhankelijke televisiezender in Pakistan.

‘Als volwassenen ervoor kiezen om een app te gebruiken, is het niet aan de staat om te dicteren of ze deze al dan niet moeten gebruiken’, zegt Shahzad Ahmad, directeur van Bytes for All, een Pakistaanse digitale rechtengroep. Hij noemt het verbod ‘volkomen belachelijk’ en spreekt over een ‘moraalpolitie’.

Uit gegevens blijkt dat Tinder in de afgelopen twaalf maanden 440.000 keer is gedownload, Grindr, Tagged en SayHi elk ongeveer 300.000 keer en Skout 100.000 keer in Pakistan.

- Advertentie -