14.3 C
Amsterdam

Pakistan: moskeeën blijven open, experts vrezen corona-catastrofe

Lees meer

Volgens gezondheidsexperts en burgeractivisten doet de Pakistaanse regering veel te weinig om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Ze vrezen dat het aantal besmettingen de komende week exponentieel zal stijgen.

Op dit moment zijn er tenminste 25 Pakistanen overleden door het coronavirus en zijn er officieel ruim 2.000 mensen besmet. Velen zijn besmet toen begin maart een grote groep sjiitische pelgrims terugkeerde uit Iran, dat hard is getroffen door het virus.

Desondanks liet de Pakistaanse regering onlangs de Tablighi Jamaat-bijeenkomst in Punjab doorgaan, een bijeenkomst die door duizenden soennitische gelovigen werd bezocht. Ook dit evenement zorgde voor vele nieuwe coronabesmettingen.

Daarnaast hebben belangrijke soennitische en sjiitische geestelijken laten weten onder geen beding de moskeeën te willen sluiten. ‘Het is niet mogelijk, onder geen enkele omstandigheid, in een islamitisch land’, stelt de geestelijke Muneeb-bur Rehman.

Veel Pakistanen blijven dan ook naar de moskee gaan – ondanks het feit dat het coronavirus zich snel verspreidt in grote groepen, een reden waarom vrijwel alle moslimlanden hun moskeeën al hebben gesloten.

‘Geestelijken zouden de ernst van de situatie moeten inzien’, stelt de Pakistaanse Medische Associatie. Deze artsenfederatie vindt tevens dat de regering haar oren laat hangen naar de geestelijke leiders in het land.

De Pakistaanse Medische Associatie eist bovendien dat er een lockdown komt. Maar premier Imran Khan wil daar niet aan: een kwart van de Pakistaanse bevolking zou dan sterven van de honger, zei hij in een televisietoespraak.

Streng-islamitische geestelijken grijpen nu Khans aarzeling aan om het gevaar van corona te bagatelliseren, aldus Deutsche Welle. Deze Duitse nieuwszender sprak met de Pakistaanse geestelijke Ejaz Ashrafi, die is verbonden aan de islamistische partij TLP.

‘De pandemie verspreidt zich als gevolg van onze zonden, omdat we de leerstellingen van de islam niet volgen’, aldus Ashrafi.

- Advertentie -