16.4 C
Amsterdam

Pakistan: politie arresteert ruim 100 mensen na lynchen ‘godslasteraar’

Lees meer

Ruim honderd Pakistanen zijn opgepakt op verdenking vrijdag een man uit Sri Lanka te hebben gelyncht. Diens lichaam werd daarna in brand gestoken. De man zou de profeet Mohammed hebben beledigd.

De 48-jarige Priyantha Diyawadanage (foto), directeur van een textielbedrijf in de stad Sialkot, werd aangevallen en vermoord na een gerucht dat hij posters had verscheurd met de naam van de profeet Mohammed.

Afgelopen vrijdag protesteerden tientallen arbeiders tegen de directeur en beschuldigden hem van blasfemie. De menigte zwol aan tot honderden mensen, toen mensen in de buurt ook besloten om mee te demonsteren.

Diyawadanage vluchtte naar het dak van de fabriek, maar kon niet aan de menigte ontsnappen. Hij werd op de grond geslingerd, zijn kleren werden uitgetrokken en hij werd geslagen, met stenen en ijzeren staven, totdat hij stierf. Vervolgens werd zijn stoffelijk overschot in brand gestoken.

‘Vanwege de verbouwing van het fabrieksgebouw zijn er enkele posters van de muur gehaald. Mogelijk hebben ze posters met de naam van de profeet Mohammed ontheiligd. Misschien is de manager daarom gelyncht’, vertelt een politiewoordvoerder.

Diyawadanage’s vrouw ontkent dat haar man posters in de fabriek heeft verscheurd. ‘Hij was een onschuldige man’, vertelt ze aan de BBC.

In Pakistan staat op blasfemie de doodstraf. De bekendste blasfemiezaak was tegen de christelijke Asia Bibi, die in 2010 ter dood werd veroordeeld. In 2019 stond de Pakistaanse regering Asia Bibi toe vanuit haar dodencel naar Canada te vluchten, tot woede van fundamentalistische moslims die haar graag aan de galg zagen bungelen. Ook Diyawadanage was naar verluidt een christen.

De Pakistaanse premier Imran Khan en enkele hoge geestelijken in het land hebben de moord veroordeeld.

- Advertentie -