23.5 C
Amsterdam

Pakistan roept islamitische landen op: bemiddel in Oekraïne-oorlog

Lees meer

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft er bij andere islamitische landen op aangedrongen om te bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dat meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Khan (foto) sprak gisteren aan het begin van een tweedaagse top in Islamabad van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), waarbij 57 landen zijn aangesloten.

De Pakistaanse premier drong er bij de aanwezige ministers van Buitenlandse Zaken op aan om ‘te bemiddelen, te proberen een staakt-het-vuren tot stand te brengen en een einde te maken aan het conflict’. De oorlog in Oekraïne kan volgens Khan grote gevolgen hebben voor de wereld, niet alleen vanwege de stijgende energieprijzen maar ook vanwege de stijgende graanprijs.

Khan vond ook dat de islamitische landen meer moeten doen om de Palestijnen te helpen en voor Kashmir, dat door India wordt bezet. ‘Wij (moslims) zijn met 1,5 miljard mensen en toch is onze stem om dit flagrante onrecht te stoppen onbeduidend’, zei hij.

Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, was ook op deze OIC-bijeenkomst aanwezig als speciale gast. Volgens al Jazeera onderstreepte zijn aanwezigheid de groeiende invloed van China op OIC-landen, evenals de bereidheid van de islamitische landen om de onderdrukking van de islamitische Oeigoeren te negeren.

- Advertentie -