10 C
Amsterdam

Pakistan wil Westerse ban op beledigen profeet, ‘net als Holocaustontkenning’

Lees meer

De Pakistaanse premier Imran Khan vindt dat Westerse regeringen het beledigen van de profeet Mohammed moeten verbieden, zoals ook het ontkennen of bagatelliseren van de Holocaust verboden is.

Dit schrijft de premier in een serie tweets. ‘Ik roep de westerse regeringen, die elk negatief commentaar op de Holocaust hebben verboden, op dezelfde maatstaven te hanteren om degenen te straffen die opzettelijk hun boodschap van haat tegen moslims verspreiden door onze Profeet (vzmh) te misbruiken.’

Pakistan laat steeds vaker van zich horen op het wereldtoneel als het om de bestrijding van ‘islamofobie’ gaat. Samen met bondgenoot Turkije probeert het land een leiderschapsrol in de islamitische wereld te vervullen.

De tweets van Khan volgen op protesten van de radicale islamistische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), die Khans politiek niet islamitisch genoeg vindt. Die partij werd afgelopen donderdag door de Pakistaanse regering verboden. De TLP wil niet dat Pakistan de omstreden blasfemiewetten verandert. In Pakistan staat op godslastering de doodstraf.

Vooral leden van religieuze minderheidsgroepen, zoals christenen, hindoes en ahmadiyya, worden in Pakistan van blasfemie beschuldigd. Tot grote woede van TLP werd Asia Bibi vrijgesproken, de christelijke vrouw die jarenlang in een dodencel zat na veroordeeld te zijn voor het beledigen van de profeet. Bibi is met haar gezin naar Canada gevlucht.

TLP -leider Khadim Hussain Rizvi wil daarnaast blasfemie wereldwijd aanpakken. Hij vindt dat Nederland van de kaart moet worden geveegd vanwege de cartoonwedstrijd die Geert Wilders in 2018 organiseerde. Ook eerde TKLP de moordenaar van de Franse docent Samuel Paty als een mujahid, een strijder voor de islam.

Paty werd vorig jaar oktober onthoofd, omdat hij in zijn lessen burgerschapskunde de controversiële Mohammed-cartoon van Charlie Hebdo liet zien. TLP eiste maandenlang het uitzetten van de Franse ambassadeur, omdat Emmanuel Macron pal achter Paty en Charlie Hebdo staat. Frankrijk heeft zijn burgers opgeroepen Pakistan te verlaten.

- Advertentie -