10.7 C
Amsterdam

Pakistan zet Afghaanse vluchtelingen het land uit

Lees meer

Pakistan wil 1,7 miljoen Afghanen het land uitzetten, die volgens de regering illegaal in het land verblijven. Een humanitaire ramp dreigt, aldus hulporganisaties.

De afgelopen weken hebben honderdduizenden Afghaanse vluchtelingen Pakistan verlaten, omdat ze niet meer welkom zijn in het land. De autoriteiten gingen van deur tot deur om illegalen op te sporen. Hulporganisaties zeggen dat Afghanen die Pakistan ontvluchten om arrestatie en deportatie te voorkomen in de buitenlucht slapen, geen toegang hebben tot schoon drinkwater en schone toiletten. ‘Er is open ontlasting en slechte hygiëne’, aldus Al Jazeera.

De Arabische nieuwszender sprak met Kayal Mohammed, een Afgaan die al zeventien jaar in de Pakistaanse stad Peshawar woonde, maar desondanks met zijn gezin naar Afghanistan werd gedeporteerd. Mohammad werd zijn huis uitgezet en mocht geen persoonlijke bezittingen meenemen. Alles moest achterblijven in Pakistan. Zijn zevenjarige dochter drinkt thee uit een plastic fles en slaapt zonder deken. ‘Niemand helpt’, zegt hij.

De premier van Pakistan heeft gisteren echter gezegd dat de ongeveer 25.000 Afghanen, die tijdelijk in Pakistan verblijven om vervolgens naar de Verenigde Staten te emigreren, niet naar Afghanistan worden uitgezet. Deze Afghanen hebben gewerkt voor het Amerikaanse leger, de Amerikaanse overheid of internationale hulporganisaties, en worden door de Taliban als landverraders beschouwd. De Taliban hebben in 2021 de macht in Afghanistan weer overgenomen.

- Advertentie -