18.9 C
Amsterdam

Palestijnen juichen voor Marokko, krijgen slaag van Israëlische politie

Lees meer

De Israëlische politie heeft zaterdagavond met geweld opgetreden tegen Palestijnen in Jeruzalem die de Marokkaanse WK-winst tegen Portugal aan het vieren waren.

Op online beelden is te zien hoe Israëlische troepen, gewapend met knuppels, Palestijnen sloegen en wegsleepten. Ook waren er op de beelden agenten te paard te zien, die Palestijnen – ook kinderen – agressief uiteendreven. De Israëlische politie wenste geen commentaar te geven op deze actie.

Honderden Palestijnen hadden zich zaterdagavond verzameld bij de Damascuspoort in de Oude Stad van Jeruzalem, om de overwinning van Marokko op Portugal te vieren. Ze zwaaiden met Marokkaanse en Palestijnse vlaggen. Ook op andere plekken vierden Palestijnen feest, waaronder op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Gaza.

De elftallen van Marokko, Qatar en andere Arabische landen zijn solidair met Palestina. Niet lang na de overwinning op Portugal plaatste middenvelder Abdelhamid Sabiri van Marokko een foto van zichzelf met de Palestijnse vlag om zijn schouders, met de tekst ‘vrijheid’.

Veel Arabische voetbalfans zwaaiden afgelopen week met de Palestijnse vlag in Qatar. Ook droegen Qatarese functionarissen een band die solidariteit met de Palestijnen uitdrukt. De OneLove-band is daarentegen verboden in Qatar, omdat die wegens de nadruk op acceptatie van homoseksualiteit grievend zou zijn voor het streng-islamitische land.

- Advertentie -