14.4 C
Amsterdam

Palestijnen roepen Nederland op matje na stoppen subsidie landbouw-NGO

Lees meer

De Palestijnse Autoriteit heeft de Nederlandse gezant op het matje geroepen. Dit, vanwege het besluit van de vorige Nederlandse regering om de subsidie van landbouworganisatie UAWC stop te zetten.

In een verklaring veroordeelt de Palestijnse Autoriteit het ‘onrechtvaardige en bevooroordeelde’ besluit van Nederland om de financiering van de Union of Agricultural Work Committees (UAWC) stop te zetten. UACW is een van de zes groepen die Israël in oktober heeft verboden vanwege vermeende organisatorische banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat in Israël, de EU en de VS op de terreurlijst staat.

Volgens de Palestijnse Autoriteit biedt UAWC essentiële hulp aan Palestijnse boeren. Die worstelen om hun werk nog te kunnen doen, ook in het licht van de steeds maar uitbreidende Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Het demissionaire kabinet Rutte III besloot vorige week de geldkraan dicht te draaien. Onafhankelijke onderzoekers concludeerden dat UAWC zelf niet betrokken was bij terroristische activiteiten, maar dat tussen 2007 en 2020 34 medewerkers banden hadden met het PFLP. Sommigen zouden actief geweest zijn voor PFLP terwijl ze een leidinggevende functie hadden bij UACW.

UAWC is het niet eens met de Nederlandse beslissing. De organisatie stelt zich niet bezig te houden met de ‘privé politieke activiteiten’ van haar bestuursleden en werknemers.

Volgens PNGO, het netwerk van Palestijnse NGO’s, is het Nederlandse besluit een aanval op de Palestijnse maatschappij. PNGO beschuldigt Nederland van ‘kwade intenties’ en van een ‘schokkend gebrek aan verantwoordelijkheid’. Het netwerk heeft vandaag aangewezen als ‘dag van collectief protest’ en roept organisaties wereldwijd op zich tegen de Nederlandse beslissing uit te spreken.

Volgens The Rights Forum, een Nederlandse pro-Palestijnse organisatie, heeft Rutte III zich door intimidatie van de zogenoemde ‘Israëllobby’ laten dwingen tot het besluit om de geldkraan voor UAWC dicht te draaien. NGO Monitor, het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en de Kamerfracties van PVV, SGP en ChristenUnie voerden een lastercampagne tegen UAWC, aldus The Rights Forum.

- Advertentie -