13.1 C
Amsterdam

Palestijnen boos op VK: ambassade verhuist mogelijk naar Jeruzalem

Lees meer

De nieuwe Britse premier Liz Truss heeft haar Israëlische collega Yair Lapid verteld dat ze misschien de Britse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verplaatsen. En dat is tegen het zere been van de Palestijnse machthebbers.

Tijdens hun onderonsje afgelopen woensdag in New York, aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, informeerde Truss Lapid ‘over haar beoordeling van de huidige locatie van de Britse ambassade in Israël’, aldus het kantoor van de premier.

Toen ze nog in de race was om het Conservatieve leiderschap van Boris Johnson over te nemen, zei Truss al dat ze geneigd is om de Britse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

De meeste landen hebben hun ambassade in Tel Aviv staan, omdat ze de bezetting van Oost-Jeruzalem niet erkennen. Toen toenmalig president Donald Trump in 2017 besloot om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen – wat  door zijn opvolger Joe Biden niet is teruggedraaid – zorgde dat voor veel onrust. Ook nu weer reageren de Palestijnen ontstemd.

De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever reageert dat, mocht Truss daadwerkelijk hiertoe besluiten, dit een ‘gevaarlijke’ stap zou zijn en een negatief effect zou hebben op het Israëlisch-Palestijnse conflict.

‘Als Groot-Brittannië een rol wil spelen in de regio, moet het vermijden beslissingen te nemen die alleen maar schade veroorzaken en de spanningen verergeren.’

Ook Hamas is boos. De machthebber op de Gazastrook waarschuwt dat de stap Israël geen enkele legitimiteit zou geven ‘meer dan een centimeter van ons land’ en spreekt van een potentiële ‘nieuwe misdaad tegen het Palestijnse volk.’

- Advertentie -