13.8 C
Amsterdam

Palestijnse activistentweeling in TIME-lijst 100 meest invloedrijke personen

Lees meer

Mohammed en Muna el Kurd, de beroemde Palestijnse tweeling die zich in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem verweert tegen Israëlische huisuitzettingen, zijn door het Amerikaanse tijdschrift TIME verkozen tot de honderd meest invloedrijke personen van het afgelopen jaar.

‘Via online berichten en mediaoptredens toonde de activistentweeling deze zomer de wereld wat het betekent om te leven onder Israëlische bezetting in Oost-Jeruzalem.’

Hiermee waren ze hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor een internationale verschuiving in de wijze waarop over Israël en Palestina wordt gesproken, aldus TIME.

De familie El Kurd en hun Palestijnse buren verzetten zich al meer dan tien jaar tegen gedwongen Israëlische huisuitzettingen, die door hunzelf ‘een blijvende etnische zuivering van Palestijnen’ wordt genoemd.

In mei leidden de spanningen tot een Israëlische aanval op islamitische moskeegangers bij de Al-Aqsa-moskee in de Oude Stad. Hamas liet deze provocatie niet onbeantwoord en schoten honderden raketten af op Israël. Hierop escaleerde het conflict met honderden – voornamelijk Palestijnse – burgerslachtoffers, waaronder 62 kinderen, tot gevolg.

In een reactie op Twitter zegt Mohammed el Kurd dat het wel ‘een positieve ontwikkeling’ is dat hij en zijn zus worden genoemd, maar dat symbolisme niet genoeg is voor ‘ware steun aan de Palestijnse zaak’.

Mohammed El Kurd baarde in juni opzien in de Tweede Kamer, toen hij via een videoverbinding met de Kamercommissie Buitenlandse Zaken sprak over de huisuitzettingen in Oost-Jeruzalem. Het gesprek leverde opmerkelijke clashes op met diverse Kamerleden.

 

- Advertentie -