14.2 C
Amsterdam

Palestijnse christenen aan Nederlandse kerken: ‘Verhef je stem tegen Israël’

Lees meer

De Nederlandse Raad van Kerken heeft een brief gekregen van de Palestijnse kerkenraad, waarin wordt opgeroepen de stem te verheffen tegen Israël. Palestijnse christenen zijn slachtoffer van systematische agressie door Israël, schrijven de Palestijnse christenen.

Vorige maand vielen Israëlische agenten de rouwstoet van de vermoorde christelijke Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh aan. Dit voorval staat niet op zichzelf, schrijft de Palestijnse kerkenraad.

Het zou passen in ‘Israëls escalerende en systematische agressie tegen de christelijke heilige plaatsen en bezittingen, tegen Palestijnse christenen en duizenden jaren van christelijk erfgoed, en in het verlengde daarvan de christelijke aanwezigheid in Jeruzalem, het Heilige Land en in de gehele regio’.

Zo zouden extreemrechtse Israëlische kolonisten onlangs in de Grieks-orthodoxe kerk van Jeruzalem (foto) vandalisme en grafschennis hebben gepleegd en hebben gedreigd de beveiliging te doden.

Een paar maanden terug werd een Grieks-orthodoxe kapel in Jeruzalem door kolonisten aangevallen, schrijft de Palestijnse kerkenraad, waarbij ze vernielingen aanrichtten en onder meer in de catacomben urineerden. Israëlische troepen zouden niet hebben ingrepen, maar juist rugdekking hebben gegeven.

Er wonen zo’n tienduizend Palestijnse christenen in Jeruzalem. De Palestijnse kerkenraad vreest dat ook zij uit de stad zullen worden verdreven. Kolonisten nemen steeds meer delen van Oost-Jeruzalem over, dat volgens het internationaal recht illegaal wordt bezet door Israël.

‘De situatie is meer dan urgent’, aldus de Palestijnse kerkenraad. ‘We staan op het punt van een catastrofale ramp, en dit kan onze laatste kans zijn om de christelijke aanwezigheid in Jeruzalem, de Palestijnse christenen, de oudste christelijke tradities in de wereld te redden.’

De Palestijnse kerkenraad roept de Nederlandse kerken op zich te laten horen tegen Israël. ‘Jeruzalem moet een plek van verdraagzaamheid, co-existentie, gebed en vrede voor iedereen zijn, daarom is uw morele stem zeer nodig in deze donkere uren.’

- Advertentie -