14.5 C
Amsterdam

Palestijnse intellectuelen nemen afstand van antisemitische uitlatingen van Abbas

Lees meer

Een bonte stoet aan Palestijnse academici, schrijvers, activisten neemt in harde bewoordingen afstand van de antisemitische uitspraken die Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, vorige week maakte. ‘We veroordelen de verwerpelijke woorden van Mahmoud Abbas over de Holocaust’, verklaren zij in een open brief.  

Abbas zei tijdens een bijeenkomst dat Adolf Hitler de Europese Joden ‘bestreed’ vanwege ‘woekerrentes’ (usury) en geldzaken’. Het zou niet om antisemitisme gaan. De exacte woorden waren als volgt:

‘Er wordt gezegd dat Hitler Joden heeft vermoord omdat ze Joden zijn. En dat Europa Joden haatte omdat ze Joden waren. Dat is niet waar. Het is vastgesteld dat Joden werden bevochten vanwege hun sociale rol, en niet vanwege hun religie… En dat ging om woekerrentes, geldzaken, enz. enz. Zelfs Hitler zei dat hij de Joden bestreed vanwege woekerrentes en geldzaken. Volgens hem waren de Joden de boel aan het saboteren. Dit punt willen we duidelijk maken. Het ging niet om antisemitisme’, aldus Abbas.

De Palestijnse intellectuelen reageren woest op Abbas. ‘De Nazi-genocide op het Joodse volk was geboren uit antisemitisme, fascisme en racisme. Elke poging die antisemitisme en de nazimisdaden bagatelliseert, verkeerd voorstelt of rechtvaardigt, wijzen wij af. We zijn tegen historisch revisionisme ten opzichte van de Holocaust’, zeggen zij.

‘De Palestijnen hebben met het Israëlische kolonialisme, onteigening en onderdrukking al genoeg aan hun hoofd. Daar hoeven de negatieve effecten van zulke onwetende en antisemitische uitspraken, door diegenen die namens ons zouden spreken, niet bij’, verklaren de intellectuelen.

- Advertentie -