16.8 C
Amsterdam

Palestijnse kinderen in shock na dood klasgenoten

Lees meer

De elfjarige Mayar Ezzeldeen en haar achtjarige broertje Ali kwamen in de nacht van maandag op dinsdag om bij een Israëlische luchtaanval. Hun klasgenoten zijn in diepe rouw.

Hun vader was Tareq Ibrahim Ezzeldeen, een militaire commandant van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Het gezin lag te slapen toen een Israëlische straaljager de hele verdieping van hun woongebouw in de wijk Al-Remal in het centrum van Gazastad onder vuur nam. Er vielen vijftien doden, waaronder drie PJI-leden, vier vrouwen en vier kinderen.

Mayar Ezzeldeen zou dinsdag op schoolreisje gaan. Haar klasgenoten zijn in shock en in diepe rouw, nu de ‘prinses van de klas’ vermoord is.

De vijfendertigjarige weduwe Aya Abu Taqia, moeder van een klasgenote van Mayar, vertelt aan Middle East Eye dat haar dochter en Mayar maandag snoep hadden gekocht voor het schoolreisje en een picknickkleed wilden meenemen. ‘Ik had ze nog niet eerder zo opgewonden gezien.’ Haar dochter verloor haar vader Osama Abu Taqia twee jaar geleden, tijdens een andere Israëlische luchtaanval op Gaza. Aya Abu Taqia durfde haar dochter aanvankelijk niet te vertellen dat Mayar was omgekomen, dat zou te traumatisch voor haar zijn.

Een andere moeder, Yusra al-Aklouk, verzweeg in eerste instantie de dood van Mayars broer Ali voor haar zoon Jamal, de beste vriend van Ali. ‘Ik had geen idee hoe ik het hem moest vertellen. Zijn kleine hartje kan dit allemaal niet aan.’ Jamal verloor zijn vader, grootvader en oom bij de Israëlische bombardementen op Gaza in 2021. Ali werd daarna een goede vriend van Jamal, en hielp hem om dit verlies te verwerken. Uiteindelijk besloot Al-Aklouk Jamal het slechte nieuws te vertellen. ‘Hij huilde’, zegt ze tegen Middle East Eye. ‘Maar toen herinnerde hij mij aan alle dingen die ik altijd zei over het later ontmoeten van de mensen waarvan we houden in de hemel.’

- Advertentie -