20.5 C
Amsterdam

Palestijnse kinderen zijn grootste slachtoffer Israël-Palestina conflict

Lees meer

Unicef luidt de noodklok over geweld tegen kinderen in het Palestijns-Israëlische conflict. Palestijnse kinderen betalen de hoogste prijs, met zeven dodelijke slachtoffers in 2023. Ook is een Israëlisch kind gedood. Dat zegt de VN-kinderrechtenorganisatie in een verklaring.

Het lijkt opnieuw een dodelijk jaar te worden. De terroristische aanslag bij een synagoge heeft aan zeven Israëliërs het leven gekost. Eerder werden bij een Israëlisch inval in een Palestijns vluchtelingenkamp negen Palestijnen gedood. In totaal zijn er dit jaar dertig Palestijnen gedood op de Westbank, waaronder een 14-jarige jongen.

Vorig jaar was het dodelijkste jaar sinds 2005. Er zijn toen meer dan 150 Palestijnen en 20 Israëliërs omgekomen.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de escalatie in het conflict veroordeeld en roept op tot kalmte, met name tegen kinderen. ‘Geweld is nooit een oplossing, en alle geweld tegen kinderen is onaanvaardbaar.’

Unicef heeft zogenoemde ‘hackathons’ georganiseerd om trauma’s van kinderen te behandelen die getriggerd worden door aanhoudend geweld en deportatie. Ook worden 12 familiecentra in Gaza gesteund, waar psychologische hulp wordt geboden aan meer dan 15.000 kinderen.

- Advertentie -