20.7 C
Amsterdam

Palestijnse president eert jarige Dries van Agt met hoge onderscheiding

Lees meer

Oud-premier Dries van Agt is vandaag negentig geworden en werd daarom in het zonnetje gezet door de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Vanwege zijn jarenlange inzet voor de Palestijnen is hij onderscheiden met de Grote Ster in de Orde van Jeruzalem.

De voormalige CDA-politicus was minister van Justitie in het kabinet-Den Uyl en gaf vervolgens leiding aan drie kabinetten-Van Agt. De Rooms-katholieke Van Agt werd na zijn premierschap een prominent voorvechter voor de rechten van Palestijnen.

Zo zat Van Agt vanaf 2002 in het comité van aanbeveling van de stichting Stop de Bezetting van Gretta Duisenberg. Twee jaar later werd de oud-premier voorzitter van de International Forum for Justice and Peace, een pro-Palestijnse NGO. Ook richtte Van Agt in 2009 de The Rights Forum op, een stichting die wil dat de Nederlandse regering zich meer inzet voor de rechten van de Palestijnen.

Over de Palestijnse zaak schreef Van Agt twee boeken, waarin hij zich onder meer zich uitspreekt voor de BDS-beweging die Israël wil boycotten en streeft naar een éénstaatoplossing voor Palestina.

Critici van Dries van Agt beschuldigen de oud-premier van antisemitisme. Van Agt heeft naar eigen zeggen slechts kritiek op de staat Israël en vindt dat dit door tegenstanders als antisemitisch wordt geframed.

- Advertentie -