16.8 C
Amsterdam

Paniek in aanloop Turkse verkiezingen: IS bedreigt Armeniërs

Lees meer

Religieuze leiders van de Armeense gemeenschap zijn tijdens de Turkse verkiezingscampagnes mogelijk doelwit van ‘moordaanslagen door IS’.  Dat zegt Bedros Sirinoglu, voorzitter van de Unie van Armeense Verenigingen in Turkije tegen de Turkse nieuwssite Halk TV.

‘Ik annuleer onze vergadering op 6 februari en vraag Armeniërs alle verenigingsactiviteiten op te schorten totdat de IS-militanten zijn opgepakt’, voegde hij daaraan toe.

Sirinoglu vraagt Armeense leiders waakzaam te blijven en zich te onthouden van deelname aan publieke demonstraties en culturele activiteiten ‘voor de komende twee tot drie maanden’. Dit als voorzorgsmaatregel voor de ‘drie IS-militanten’ die Turkije zouden zijn binnengeglipt met het doel om Armeniërs te doden.

Sirinoglu meldt aan Halk TV dat hij ‘eigenlijk geen paniek wilde zaaien’, en dat Armeense leiders ‘andere excuses bedachten om hun activiteiten uit te stellen of te annuleren’, maar het nieuws over de IS-dreiging haalde hem in.

Hoewel de Turkse politie ‘geen informatie’ zegt te hebben over een mogelijke aanslag tegen burgers, hebben ze toch de bescherming van Sirinoglu opgeschaald en zijn bodyguards geïnformeerd over het dreigingsbeeld.

Turkije heeft IS in 2013 opgenomen in de lijst van terroristische organisaties en is meerdere malen het toneel geweest van aanslagen. Meer dan 315 mensen zijn daarbij omgekomen, voornamelijk Koerden en linkse Turken tijdens aanslagen in Ankara en Suruc (2015).

- Advertentie -