14.4 C
Amsterdam

Parijse Opera intern onder vuur om gebruik ‘blackface’ en ‘n-woord’

Lees meer

De Opéra national de Paris gaat mogelijk het gebruik van blackface in de ban doen, nadat zo’n vierhonderd medewerkers – bijna een kwart van de totale staf – een open brief hebben geschreven tegen racisme.

In de brief wordt niet alleen blackface gehekeld, maar ook het gebruik van ‘het n-woord’ in opera’s en balletvoorstellingen. De cast moet diverser en dansers van kleur moeten de beschikking krijgen over panty’s die hun huidskleur matchen, stellen de ondertekenaars. Ze worden geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten.

In antwoord op de open brief heeft operadirecteur Alexander Neef toegezegd een commissie van buiten te zullen aanstellen, die zich over de kwestie zal buigen. Het rapport moet op 15 december klaar zijn.

Neef complimenteerde de briefschrijvers voor hun moed, zich over deze kwestie uit te spreken. Tegen het Franse persbureau AFP zegt Neef, die  pas geleden is aangesteld als ditrecteur, dat hij het racismevraagstuk al wilde onderzoeken.

‘We willen intern een cultuur creëren, zodat mensen naar voren durven te komen om over serieuze kwesties te praten, zodat ze weten dat ze gehoord en serieus genomen zullen worden’, aldus Neef.

De Opéra national de Paris stamt uit 1669 is het meest gerenommeerde opera- en balletgezelschap van Frankrijk. De instelling organiseert operavoorstellingen organiseert in verschillende zalen in Parijs en wordt gesubsidieerd door de nationale Franse overheid.

- Advertentie -