14.2 C
Amsterdam

Parijse school staakt vanwege abaya-verbod

Lees meer

De invoering van het verbod op de abaya op Franse scholen gaat niet zonder slag en stoot. Een middelbare school in de Parijse banlieue Seine-Saint-Denis (waar veel mensen uit Afrika en het Midden-Oosten wonen) gaat zelfs staken, inclusief de leraren. Zo meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

‘Wij keren ons tegen het islamofobe beleid van de regering’, staat op de verklaring van de stakende school Maurice Ultrillo. Ze roepen op tot een bredere staking vanaf woensdag volgende week. ‘Alle studenten zijn welkom op deze school en we zijn tegen de kledingpolitie. We weigeren om studenten die de abaya dragen te stigmatiseren’, luidt het statement verder.

Volgens de Franse regering schendt de abaya de strikte seculiere wetten in het land. ‘We hebben al maanden geen leraren op onze scholen, er waren ook geen vervangende docenten, maar voor zulke regeltjes hebben ze wel tijd?’, roept een student die de staking ondersteunt voor de camera van een lokale nieuwszender. Ook ouders steunen de demonstratie, die ook de slechte betaling van leraren en bezuinigingen in het budget van scholen adresseert.

‘We staan niet te wachten op ministeries die zich bemoeien met hoe we ons kleden, we hebben bestuurders nodig die ons de middelen geven om goed onderwijs te geven’, aldus een bezorgde ouder.

- Advertentie -