13.3 C
Amsterdam

Partij Bouterse ontkent betrokkenheid bij Nederlands anti-Santokhi-protest

Lees meer

De Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse zit naar eigen zeggen niet achter de demonstratie tegen de Surinaamse president Chan Santokhi, die afgelopen vrijdag in het Tropenmuseum in Amsterdam de Anton de Kom-lezing hield.

De Surinaamse president werd vrijdagavond onthaald met een lawaaiprotest van pannendeksels, toeters, snerpende fluitjes en gejoel. De tientallen demonstranten, deels aanhangers van oud-president Bouterse, waren boos dat Santokhi de Anton de Kom-lezing mocht houden, omdat hij een ‘etnisch beleid’ zou voeren in Suriname en de Hindoestaanse gemeenschap zou voortrekken.

Volgens een Amsterdamse getuige gedroegen de anti-Santokhidemonstranten zich ‘schofterig, respectloos, ordinair en racistisch’ en zwaaiden sommigen met NDO-vlaggen. Hindoestaanse bezoekers zouden zijn uitgemaakt voor ‘kaolo koelies’ en Afro-Surinamers die de lezing bezochten voor ‘verraders’.

Reporters van het rechts-Hindoestaanse Youtube-kanaal UP! Network zouden bovendien zijn belaagd toen een van hen Bouterse een veroordeelde drugsdealer en moordenaar noemde. Ze zouden onder politie-escorte naar een veilige plek zijn begeleid. De beelden heeft UP! Network naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen niet uitgezonden.

In de Surinaamse krant Suriname Herald hekelt de NDP ‘ongefundeerde insinuaties’ dat de partij in Nederland het protest georganiseerd en gefinancierd zou hebben. ‘De NDP begrijpt wel dat vanuit Nederland, Surinamers sympathiseren met de partij of diens voorzitter, maar de partij heeft vooralsnog geen afdeling in Nederland.’

De NDP stelt ook dat het protest een vreedzaam karakter had, hoewel sommige momenten werden verpest door ‘negatieve uitlatingen en misdragingen door enkele individuen’.

Santokhi is de leider van de VHP, de Vooruitstrevende Hervormings Partij. Deze partij was oorspronkelijk een hindoestaanse politieke partij (Verenigde Hindoestaanse Partij), die zich richtte op de etnische belangen van Hindoestanen uit Suriname.

- Advertentie -