14.1 C
Amsterdam

Paus bezoekt Marseille om migranten hart onder de riem te steken

Lees meer

Paus Franciscus brengt een bezoek aan de Franse havenstad Marseille, om zijn oproep dat Europese landen migranten welkom moeten heten kracht bij te zetten.

De paus is op bezoek in Marseille vanwege een bisschoppenconferentie, maar zijn tijdens zijn tweedaagse bezoek dat vandaag begint, wil hij meer mensen bereiken dan de katholieken alleen, aldus internationaal persbureau Associated Press. Na een gebed in de basiliek van Marseille zal de paus een interreligieus gebed houden bij een monument dat is opgericht voor alle vluchtelingen die op zee zijn omgekomen. Volgens de Internationale Organisatie van Migratie zijn er sinds 2014 naar schatting 28.000 mensen verdronken.

Paus Franciscus klaagde al langer dat de Middellandse Zee ‘de grootste begraafplaats ter wereld’ is. Zijn bezoek aan het monument voor de verdronken vluchtelingen komt op een belangrijk moment: ondanks de gevaren en de de deal van de Europese Unie met Tunesië maken steeds meer vluchtelingen de gevaarlijke oversteek naar Europa. In reactie daarop besloot de Italiaanse premier Giorgia Meloni de zeeblokkade een nieuw leven in te blazen en vluchtelingen die niet in aanmerking komen voor asiel naar detentiecentra te sturen, waar ze blijven totdat ze het land kunnen worden uitgezet.

Franciscus kiest voor een andere weg. ‘De paus stelt een pad voor, net als anderen, of je nu gelovig bent of niet, of je nu moslim, jood, atheïst of katholiek bent’, aldus burgemeester Benoit Payan van Marseille. ‘Hij vertelt ons dat we iets gemeenschappelijks hebben, en dat deze Middellandse Zee natuurlijk behouden moet blijven in zijn biodiversiteit, maar ook in zijn menselijke relaties.’

- Advertentie -