19.3 C
Amsterdam

‘Paus prijst Turkije voor inspanningen rond Oekraïne-oorlog’

Lees meer

Paus Franciscus waardeert de inspanningen van de Turkse president Erdogan om een ​​oplossing te vinden voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dat meldt de Turkse gezant bij het Vaticaan.

‘De paus sprak zijn dankbaarheid uit aan Turkije, dat sinds het begin van het conflict in contact staat met beide partijen en voor vrede heeft gewerkt’, twitterde de Turkse ambassadeur, die met de paus sprak over de oorlog in Oekraïne.

Erdogan werpt zich al maandenlang op als bemiddelaar in het conflict. Hij zal vandaag bellen met de Oekraïense en Russische presidenten om beide partijen dichter bij elkaar te krijgen.

NAVO-lid Turkije bewandelt al vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne een ‘derde weg’. De westerse sancties tegen Rusland worden niet opgevolgd, omdat Russische tegensancties worden gevreesd. De Turkse kwakkelende economie is daar veel gevoeliger voor dan Europa, zei Turkije-expert Joost Lagendijk al eerder tegen de Kanttekening.

De Turkse ambassadeur vertelde de paus ook over de strijd van Turkije tegen ‘terroristische groeperingen’, waarmee het Turkse regime de PKK, de Koerdisch-Syrische strijdersgroep YPG en de Gülenbeweging bedoelt.

De Turkse diplomaat zei dat zijn land verwacht dat de NAVO-bondgenoten ‘dezelfde vastberadenheid zullen tonen’. Turkije blokkeert het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland, omdat volgens Erdogan beide landen ‘terroristische groeperingen’ steunen.

Op dit moment bereid het Turkse leger samen met jihadisten een grootscheepse aanval voor op Noord-Syrië, waar de Koerden de scepter zwaaien.

- Advertentie -