8.6 C
Amsterdam

Pegida mag ook niet demonstreren bij moskee Eindhoven

Lees meer

Pegida mag vanavond niet demonstreren bij de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven. De anti-islambeweging mag van burgemeester John Jorritsma wel demonstreren op het Stadhuisplein, meldt AD Eindhoven.

Vanwege de ramadan wil Pegida demonstreren bij verschillende moskeeën. Gisteravond zou de club van Edwin Wagensveld gaan demonstreren bij een moskee in Schiedam, maar dit werd door de burgemeester verboden met een beroep op de openbare orde.

Ook in Eindhoven gaat de demonstratie vanwege de openbare orde niet door. De politie verwacht dat islamitische jongeren boos zullen worden op de Pegida-activisten, die met hun provocerende demonstratie voor de deur van de moskee willen gaan staan. Zelfs als de politie veel agenten inzet, zijn ongeregeldheden niet te voorkomen, meent de politie.

Burgemeester John Jorritsma wijst in zijn besluit om de demonstratie te verbieden op een manifestatie van Pegida van drie jaar terug, die leidde tot rellen. ‘Ik ben van mening dat er een sfeer van provocatie en confrontatie rondom uw demonstratie hangt’, schrijft hij aan Pegida. Die sfeer draagt volgens hem bij aan de vrees voor het ontstaan van ernstige wanordelijkheden. ‘De aard en inhoud van uw manifestatie leidt tot veel onbegrip en weerstand binnen de geloofsgemeenschap en de wijk.’

Ondertussen voelen sommige moslims in Eindhoven zich niet veilig. Vorige week nog ontving de moskee anti-islamitische spotprenten en spreuken.

- Advertentie -