14.8 C
Amsterdam

Pegida verliest rechtszaak: barbecue-protest mocht verboden worden

Lees meer

Burgemeester John Jorritsma (VVD) van Eindhoven mocht de protest-barbecue van de anti-islamitische beweging Pegida bij de Al Fourqaan-moskee verbieden, meldt het Eindhovens Dagblad. Pegida-leider Edwin Wagensveld had een rechtszaak aangespannen tegen dit besluit, maar de rechter geeft hem nu ongelijk.

Drie jaar geleden, op de eerste dag van de islamitische vastenmaand ramadan, wilde Wagensveld met een varkensbarbecue demonstreren bij de Eindhovense moskee. Dit werd als een provocatie gezien, want varkens zijn onreine dieren volgens de islam.

Uiteindelijk ging het ‘feest’ niet door, omdat de burgemeester er een stokje voor stak. Pegida vond dit besluit oneigenlijk en spande een rechtszaak aan tegen de burgemeester. De rechter heeft burgemeester Jorritsma nu in het gelijk gesteld: ‘De beperking is opgelegd ter bescherming van de veiligheid en gezondheid en om wanorde te voorkomen.’ Een paar weken eerder liep een demonstratie van Pegida uit de hand, vanwege een confrontatie met tegendemonstranten.

Wagensveld verweet Jorritsma daarnaast vooringenomenheid. ‘Over mijn lijk’ had de burgemeester gezegd, toen hij hoorde van het voornemen van de anti-islamitische protestgroep om voor een moskee een varkensbarbecue te organiseren. ‘Ik laat mijn stad niet afpakken door mensen die komen demonstreren op een wijze die grenst aan provoceren. Hoe haal je het in je hoofd om op de eerste dag van de ramadan met een barbecue met varkensvlees hiernaartoe te komen. Ik kan en zal dat aan mijn geweten niet uitleggen’, zei hij.

Maar de rechter is het niet eens met de uitleg van Wagensveld. ‘Er zijn geen concrete, objectieve aanwijzingen dat uitlatingen van de burgemeester of zijn opvattingen over de inhoud van de demonstratie bij het besluit een rol hebben gespeeld.’

- Advertentie -