17.9 C
Amsterdam

Peiling: derde Republikeinse stemmers gelooft QAnon-complottheorie

Lees meer

Een derde van de Republikeinse stemmers in Amerika gelooft in de beruchte QAnon-complottheorie dat Amerika een ‘deep state’ zou hebben die een geheime oorlog voert tegen president Donald Trump. Dit blijkt uit een recente opiniepeiling, schrijft de Britse krant the Independent.

Volgens het opinieonderzoek door Daily Kos/Civiqs onder ruim 1.300 Amerikanen gelooft 33 procent van de Republikeinse stemmers dat de QAnon-theorie ‘grotendeels waar’ is. 23 procent is van mening dat de theorie deels waar is. Slechts 13 procent vindt dat de theorie onzinnig is.

Volgens de aanhangers van de QAnon-complottheorie bestaat er in de Verenigde Staten een linkse deep state, die samenzweert tegen Donald Trump. QAnon is de naam van een anonieme blogger, die samenzweringstheorieën verspreidde op alternatieve social media als 4Chan en 8Chan.

Aanhangers van zijn complottheorieën denken dat QAnon een klokkenluider is die voor de veiligheidsdiensten heeft gewerkt, een collectief is, of misschien president Trump zelf. Behalve aan een samenzwering tegen de president zouden leden van de deep state zich ook aan pedofilie en kannibalisme schuldig maken, geloven de diehard believers van deze complottheorie.

Trump zelf is blij met de QAnon-gelovigen, zo zei hij tegen journalisten die hem vorige maand vroegen naar zijn visie op deze complottheorie. ‘Nou, dit is nieuw voor mij, maar is dat een slechte of goede zaak? Weet je, als ik kan helpen de wereld te redden van enkele problemen, dan ben ik bereid om het te doen. (…) En dat zijn we eigenlijk aan het doen, we redden de wereld van een radicale linkse filosofie die dit land zal vernietigen, en als dit land weg is, dan zou de rest van de wereld volgen.’

- Advertentie -