23.1 C
Amsterdam

Poll: Erdogan op achterstand tegen vier mogelijke presidentskandidaten

Lees meer

Volgend jaar zijn de Turkse presidentsverkiezingen. Huidig president Erdogan staat er in de peilingen niet goed voor.

Mochten de burgemeesters van Istanbul of Ankara meedoen, beiden lid van de seculiere oppositiepartij CHP, dan zal Erdogan – volgens een nieuwe peiling door het Turkse onderzoekscentrum Metropoll – het meest waarschijnlijk verliezen.

Het gaat om CHP-burgemeesters Ekrem Imamoglu (Istanbul) en Mansur Yavas (Ankara). Die laatste (foto, links) zou de meeste kans maken om Erdogan te verslaan.

Op dit moment is parlementariër Kemal Kilicdarogu nog de leider van de CHP. Ook hij zou een goede kans maken, aldus de peiling van Metropoll, maar wel minder dan Imamoglu (foto, rechts). Ook de seculier-nationalistische Meral Aksener maakt volgens de peiling een kans, ongeveer evenveel als Kilicdaroglu.

Volgens de peiling zou Yavas sowieso 50 procent van de stemmen krijgen, tegen 36 die sowieso voor Erdogan zou stemmen. Tegen de andere kandidaten zou Erdogan steeds rond de 40 procent scoren en Imamoglu 47 procent en Aksener en Kilicadaroglu 43 procent.

Wie daadwerkelijk de oppositionele presidentskandidaat wordt, is vooralsnog onbekend. De besprekingen tussen zes oppositiepartijen lopen nog.

Volgens de peiling van Metropoll zal er sowieso een tweede ronde nodig zijn, omdat geen kandidaat in de eerste ronde een meerderheid zal halen

- Advertentie -