17.3 C
Amsterdam

Peiling: helft Amerikanen wil minder militaire steun aan Israël

Lees meer

50 procent van de Amerikanen vindt dat de militaire hulp aan Israël moet worden beperkt. Dat blijkt volgens de Chicago Council Survey, dat zijn opinieonderzoek in juli uitvoerde.

Twee derde van de Democraten vindt dat Israël ‘het gebruik ervan in militaire operaties tegen Palestijnen moet verbieden’. Een derde is tegen een dergelijk idee. Onder Republikeinen is het precies andersom.

Hoe moet het Israël-Palestinaconflict worden opgelost? Ook daarin betuigen de Amerikanen steeds meer sympathie voor de Palestijnen. 56 procent vindt een onafhankelijke Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en Gaza acceptabel. 60 procent ziet een éénstaatoplossing, waarbij Israëliërs en Palestijnen als gelijkwaardige burgers worden behandeld, ook wel zitten

Ook andere recente onderzoeken tonen steeds minder draagvlak voor onvoorwaardelijke Amerikaanse steun aan Israël. In een Gallup-enquête van maart stelde voor het eerst een meerderheid onder Democraten dat de Verenigde Staten druk moeten uitoefenen op Israël – en niet op Palestina. En in een opiniepeiling van het Jewish Electorate Institute van juli gelooft een op de drie Joden dat Israëls behandeling van Palestijnen verwant is aan anti-zwart racisme in de Verenigde Staten. Een kwart van de Joodse Amerikanen vindt zelfs dat Israël een apartheidsstaat is.

Hoewel het draagvlak voor onvoorwaardelijke steun voor Israël dus afneemt, hebben de Verenigde Staten hun pro-Israëlische beleid nog niet bijgesteld.

Vorige week maakte de Amerikaanse president Biden voor het eerst lijfelijk kennis met de nieuwe rechtse Israëlische premier Naftali Bennet (foto). Amerika zegde toe Israel te helpen met ‘alle mogelijke middelen om zichzelf te verdedigen tegen Iran’, dat onlangs de zeer anti-Israëlische hardliner Ebrahim Raisi aanstelde als president.

- Advertentie -