15.8 C
Amsterdam

Peiling: meerderheid Nederlanders beticht Israël van apartheid

Lees meer

Israël maakt zich schuldig aan apartheid tegen Palestijnen. Dat vindt 51 procent van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek door peilingbureau I&O.

Slechts zes procent is het met de stelling oneens, aldus de peiling van I&O die is uitgevoerd in opdracht van vredesorganisatie Pax en onder 1.281 respondenten.

De meeste Nederlanders houden Israël (62 procent) en Hamas (60 procent), dat over Gaza heerst, grotendeels of zelfs volledig verantwoordelijk voor het voortduren van het conflict.

Een meerderheid is ook tegen nieuwe nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever (56 procent) en wil dat de Nederland zich harder uitspreekt tegen mensenrechtenschendingen door Israël (54 procent).

De Nederlandse overheid noemt het Israëlische beleid tegenover de Palestijnen geen apartheid, in tegenstelling tot mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International.

Volgens Pax wijzen de resultaten erop dat het regeringsbeleid ‘achter lijkt te lopen bij de opvattingen van de bevolking’. Uit de peiling ‘blijkt dat er een grote afstand is tussen het beleid van de regering en de opvattingen van een doorsnee van de Nederlandse bevolking’, aldus Pax.

- Advertentie -