16.6 C
Amsterdam

Peiling: Turken geven Westen schuld van Oekraïne-oorlog, niet Rusland

Lees meer

Uit een Turkse opiniepeiling blijkt dat meer Turken de Verenigde Staten en de NAVO de schuld geven dan Rusland van de oorlog in Oekraïne.

48 procent van de respondenten beschouwt Washington en het NAVO-bondgenootschap als verantwoordelijk voor de oorlog in Oekraïne. Nog eens 7,5 procent geeft Oekraïne de schuld van de oorlog, terwijl 33,7 procent van mening is dat Rusland verantwoordelijk is.

Turkije is lid van de NAVO, maar heeft onder president Erdogan nauwe betrekkingen met Rusland opgebouwd. Zo schafte Turkije S-400-raketafweersystemen uit Rusland aan, iets waar de andere NAVO-partners verbolgen over waren. Ook doet Turkije niet mee aan de westerse sancties tegen Rusland. Daarbij kunnen Russische vliegtuigen gewoon nog in Istanbul en Ankara landen.

Volgens de Turkse nieuwssite Ahval zijn de Turkse televisiezenders en kranten vooral bezig met antiwesterse retoriek en samenzweringstheorieën. Dit verklaart mede de antiwesterse opstelling van veel Turken.

Opmerkelijk is dat twee derde van de kiezers van de ultranationalistische partijen IYI en MHP – een coalitiepartner van Erdogan – de schuld van de oorlog in Oekraïne bij de NAVO legt. Ditzelfde geldt  ‘slechts’ voor de helft van aanhangers van Erdogan en de CHP, de grootste oppositiepartij.

- Advertentie -