18 C
Amsterdam

Pelosi (VS) hekelt ‘illegale’ aanvallen Azerbeidzjan bij bezoek aan Armenië

Lees meer

De Amerikaanse parlementsvoorzitter Nancy Pelosi heeft tijdens een bezoek aan Armenië de ‘illegale en dodelijke aanvallen door Azerbeidzjan op Armeens grondgebied’ veroordeeld. Azerbeidzjan noemt de beschuldigingen ‘ongefundeerd’ en ‘onaanvaardbaar’.

Volgens Pelosi begon Azerbeidzjan het grensconflict, dat vorige week weer oplaaide en zeker tweehonderd slachtoffers telde. Op dit moment geldt er een broze wapenstilstand.

Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is de hoogste Amerikaanse politicus die Armenië bezoekt in dertig jaar. Haar uitspraken gaan verder dan het officiële standpunt van de Amerikaanse regering, die oproept tot kalmte, maar geen schuldige aanwijst.

Volgens het Center of Analysis of International Relations in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe zijn de uitlatingen van Pelosi een verkiezingsstunt. Ze wil graag herkozen worden in november en zou daarvoor de Armeens-Amerikaanse stem ook nodig hebben.

Armenië en Azerbeidzjan hebben een conflict over Nagorno-Karabach. Dit gebied werd begin jaren negentig door Armeense separatisten van Azerbeidzjan gewonnen. In 2020 lukte het Azerbeidzjan om een groot deel van Nagorno-Karabach te heroveren, mede dankzij Turkse militaire hulp.

De kleine enclave Armeniërs in Nagorno-Karabach wordt beschermd door Russische troepen, maar nu Rusland flinke nederlagen heeft geleden in Oekraïne voelt Azerbeidzjan zich sterk en hoopt het de rest van de regio te heroveren. Armenië is militair veel zwakker en is zwaar afhankelijk van Rusland.

- Advertentie -