Marokko gaat een commissie instellen die de pers- en uitgeverijsector in het koninkrijk moet beheren. De commissie Onderwijs, Cultuur en Communicatie van het Marokkaanse parlement heeft hiermee ingestemd. De persvrijheid is in gevaar, stellen critici.
Reporters Without Borders maakt zich zorgen. De internationale persvrijheidswaakhond gelooft dat de Marokkaanse regering zijn greep op de pers wil verstevigen. Marokko had vanaf 2011 een Nationale Raad voor de Pers. Het mandaat van de leden van deze raad liep in oktober 2022 af, maar er kwamen geen verkiezingen omdat de Marokkaanse autoriteiten meenden dat op grond van ‘de specifieke situatie’ de verkiezing van nieuwe leden niet was toegestaan.
Nu heeft de commissie Onderwijs, Cultuur en Communicatie van het Marokkaanse parlement het plan van de regering goedgekeurd om de onafhankelijke persraad te vervangen door een tijdelijke commissie, die onder controle van de overheid staat. Vertegenwoordigers van de Marokkaanse Federatie van Krantenredacteuren en de Marokkaanse Unie van Journalistiek hebben geen zitting in de nieuwe commissie. Zij waren ook de enige twee leden van de Raad voor de Pers die herverkiezingen eisten. De andere leden waren daar tegen.
De Marokkaanse Federatie van Krantenuitgevers en de Marokkaanse Vereniging voor Pers, Informatie en Communicatie hadden eerder al kritiek geleverd op de overheidscommissie, ter vervanging van de onafhankelijke raad. Ze spraken over een ‘ongrondwettelijke wet’, die wijst op ‘een grote achteruitgang van de onafhankelijkheid van de pers’. Rachid Hamouni, leider van de progressieve partij Vooruitgang en Socialisme, noemde het wetsvoorstel eerder een ‘antidemocratische’ maatregel die de persvrijheid vermoordt.
Marokko zakte in 2023 negen plaatsten op de persvrijheidsindex van RSF, van plek 135 naar plek 144. Er staat 180 landen op deze lijst. De Marokkaanse autoriteiten voeren de druk op de media op, zodat zij doen wat de regering wil. Onafhankelijke journalisten zijn slachtoffer van voortdurende pesterijen. Ook zitten er journalisten in de gevangenis, waaronder Omar Radi.