5.3 C
Amsterdam

Ook in hoger beroep zes jaar cel voor Marokkaanse journalist Omar Radi

Lees meer

De kritische Marokkaanse journalist Omar Radi (35) is ook in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar celstraf. Het Marokkaanse Openbaar Ministerie had in hoger beroep gevraagd om zijn gevangenisstraf te verhogen van zes tot tien jaar.

Eerder dit jaar werd Radi veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Tot een hogere straf komt het dus niet, maar ook blijft de rechtbank van mening dat de verslaggever, bekend om zijn kritische houding tegenover het Marokkaanse regime, schuldig is aan spionage en verkrachting.

Volgens de officier van justitie ontmoette Radi Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigers – door het OM voorgesteld als ‘inlichtingsfunctionarissen’-, wat in zijn ogen ‘de schuld bewijst’ van de journalist. Ook zou Radi als spion informatie hebben verstrekt aan twee Britse economische adviesbureaus.

Radi ontkende deze beschuldigingen, evenals de Nederlandse regering: ‘Het kabinet verwerpt de beschuldigingen met betrekking tot spionage en deze boodschap is direct hoog ambtelijk overgebracht aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag’, schreef toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen oktober vorig jaar aan de Tweede Kamer.

Radi werd ook beschuldigd van spionage voor Polisario, de beweging die strijd voor een vrije Westelijke Sahara. Dit ‘spionage’-onderzoek werd in2020 geopend, nadat Amnesty International beweerde dat de telefoon van Radi door Marokko was gehackt.

Radi werd tevens van verkrachting beschuldigd. Een oud-collega beweerde, tijdens een hoorzitting achter gesloten deuren, dat ze door Radi was verkracht. Radi ontkent deze beschuldiging en zegt dat de vrouw instemde.

De Marokkaanse autoriteiten houden vol dat de aanklachten tegen Radi niets te maken hebben met zijn journalistieke werk, maar hier denken mensenrechtenorganisaties anders over.

Marokko pakt kritische journalisten keihard aan vanwege ‘zedendelicten’. Zo werd in 2019 journaliste Hajar Raissouni opgepakt voor ‘buitenechtelijke seks’ en abortus. Haar oom en journalist Soulaiman Raissouni zit in de cel vanwege ‘aanranding’, hetzelfde geldt voor journalist Taoufik Bouachrine.

De Raissouni’s en Bouachrine waren verbonden aan de inmiddels ter ziele gegane krant Akhbar al Yaoum, die de Marokkaanse regering regelmatig bekritiseerde. Mensenrechtenorganisaties maakten keer op keer gehakt van de aantijgingen van de Marokkaanse overheid.

Marokko staat op plek 136 van 180 in de World Press Freedom Index van de internationale perswaakhond Reporters Without Borders.

- Advertentie -