23.1 C
Amsterdam

Persvrijheidsindex: coronacrisis leidt wereldwijd tot aanval op journalistiek

Lees meer

Perswaakhond Reporters Without Borders is met een nieuwe jaarlijkse persvrijheidsindex gekomen. De organisatie komt met slecht nieuws: mede dankzij de coronacrisis is de persvrijheid in de wereld verder verslechterd.

Landen als China (177e op de lijst), Iran (173) en Iraq (162) stonden er qua persvrijheid sowieso al slecht voor, maar grijpen de coronacrisis aan om bijvoorbeeld ook de perskaarten van buitenlandse journalisten in te trekken.

Mensenrechtenactivisten waarschuwden eerder al dat landen massaal wetten instellen tegen ‘corona-nepnieuws’, met als doel om de pers te breidelen. Bijvoorbeeld Egypte, Rusland en Turkije treden hard op tegen journalisten die niet het overheidsnarratief volgen, maar hetzelfde geldt voor relatief democratische landen als India en Zuid-Afrika.

Op de ranglijst van Reporters Without Borders staan 180 landen. Op de eerste plek staat Noorwegen, op plek 180 staat Noord-Korea. Nederland is een plek gezakt en staat nu op de vijfde plaats. Suriname staat op de twintigste plek, Marokko op plek 133 en Turkije op plek 154.

- Advertentie -