17.9 C
Amsterdam

Persvrijheidsindex: Nederland 6e, Marokko en Turkije in rechterrijtje

Lees meer

De internationale persvrijheidswaakhond Reporters Without Borders (RSF) slaat alarm: in meer dan 130 landen is journalistiek deels of volledig geblokkeerd. Vandaag publiceert de NGO haar wereldpersvrijheidsindex.

Het gaat slechter met de persvrijheid in de wereld, aldus RSF. Dat komt mede door de coronapandemie. Die heeft de onderdrukking van de persvrijheid in landen als Iran, Saoedi-Arabië, Egypte en Syrië alleen maar verergerd.

Ook beperkt de coronacrisis de mogelijkheden van journalisten om hun werk te doen. Dat is vooral verontrustend in Brazilië, waar de overheid desinformatie over het virus verspreidt.

Nederland staat op plek nummer zes en zakt daarmee een plaats. De Nederlandse overheid heeft de toegang van journalisten tot belangrijke overheidsdocumenten niet verbeterd, concludeert RSF. Deze documenten krijgen journalisten vaak te laat, of incompleet. Ook vallen populistische politici de legitimiteit van de gevestigde media aan.

Marokko zakt drie plekken, van plek 133 naar plek 136. Kritische journalisten worden beschuldigd van seksuele misdrijven, een effectief middel om ze het zwijgen op te leggen. Volgens RSF wordt de getuigenis van vrouwen in deze rechtszaken ook gemanipuleerd.

Turkije stijgt een plek, van 154 naar 153. Het gaat nog steeds heel slecht met de persvrijheid in Turkije. De media en de rechtspraak in Turkije zijn nog steeds allesbehalve onafhankelijk. Gisteren nog kreeg een journalist bijna een jaar celstraf nadat hij kritiek uitte op religieuze scholen.

- Advertentie -