11.9 C
Amsterdam

Perswaakhond vraagt Turkije alle gevangen journalisten vrij te laten

Lees meer

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) heeft Turkije opgeroepen alle journalisten vrij te laten die nu in de gevangenis zitten en de pers met rust te laten in aanloop van de parlements- en presidentsverkiezingen van 14 mei.

Vorige week pakten de Turkse autoriteiten 128 critici van het regime op, waaronder tien journalisten. Het ging om een operatie tegen Koerden, die beschuldigd werden van terrorisme.

‘Het voortdurende harde optreden van Turkije tegen de Koerdische media vanwege vermeende banden met terrorisme toont duidelijk aan hoe de autoriteiten vastbesloten zijn om afwijkende stemmen het zwijgen op te leggen in de aanloop naar de verkiezingen in het land’, stelt CPJ-medewerker Gulnoza Said. Ze roept de Turkse autoriteiten op de journalisten die in hechtenis worden gehouden onmiddellijk vrij te laten en wil dat Turkije niet langer anti-terreurwetten misbruikt om de pers lastig te vallen.

Vijf van de tien gearresteerde journalisten worden beschuldigd van lidmaatschap van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten op de terreurlijst staat. ‘Het fascisme zal worden verslagen, lang leve de vrije pers’, zei journalist Abdurrahman Gök bij zijn arrestatie.

Volgens de Turkse staatstelevisie TRT heeft de politie vorige week mensen gearresteerd die ervan verdacht worden de PKK te financiëren, of nieuwe leden voor de Koerdische afscheidingsbeweging te werven. Er werden ook mensen gearresteerd die naar verluidt geld hadden overgemaakt naar de PKK vanuit gemeenten die in handen zijn van de pro-Koerdische partij HDP.

- Advertentie -