20.7 C
Amsterdam

Petitie antiracisten en NPO-zender: ‘Maak Keti Koti nationale feestdag’

Lees meer

Antiracismeorganisaties The Black Archives Nederland en Wordt Beter willen dat Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, een nationale vrije dag wordt. Samen met NPO-jongerenradiozender FunX zijn ze een petitie gestart.

‘Met deze petitie eisen wij dat 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag wordt. Op deze dag wordt het leed en het onrecht dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd’, schrijven ze.

De erkenning van Keti Koti als nationale feestdag is een volgende stap naar de volledige erkenning van de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis van Nederland, aldus de opstellers van de petitie.

De regering, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer moeten in overeenstemming met vertegenwoordigers en organisaties van nazaten van tot slaafgemaakten zorg dragen voor een nationale herdenking en viering, vinden ze.

Bovendien moet Nederland formeel excuses aanbieden voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische handel ‘en alle bijbehorende verantwoordelijkheden nemen’.

Op Facebook wordt de petitie door linkse activisten instemmend ontvangen. Toch is er ook kritiek. ‘Wit Nederland verdient geen extra vrije dag. Laat ze eerst maar eens een dag van rouw en berouw afkondigen’, schrijft een BIJ1-aanhanger.

Momenteel staat de teller op bijna vijfduizend ondertekenaars.

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij in Suriname en op de Antillen af. Keti Koti betekent ‘gebroken ketenen’.

- Advertentie -