14.9 C
Amsterdam

Petitie gestart tegen wolvengroet

Lees meer

De Turks-Nederlandse schrijfster Hülya Aydogan is een petitie gestart tegen de Grijze Wolven, nadat de Turkse voetballer Merih Demiral de zogenaamde wolvengroet maakte. Volgens de seculiere Aydogan moet deze groet dezelfde connotatie krijgen als de Hitlergroet.

De Grijze Wolven zijn een Turks-nationalistische beweging, die door tegenstanders als extreemrechts wordt omschreven. De Partij voor de Nationalistische Beweging (MHP), die aan de Grijze Wolven is gelieerd, regeert op dit moment Turkije in coalitie met de islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling van president Recep Tayyip Erdogan.

Turkse Facebookgebruikers reageren als een wesp gestoken op haar Facebookpagina. Een zegt – in het Turks – dat Aydogan net zo kritisch moet zijn over het radicaalrechtse kabinet van Dick Schoof en over Israëls oorlog in Palestina. Een ander vindt Aydogan dom, omdat het wolvengebaar zou verwijzen naar de lucht. Het is een heel oud Turks gebaar. Ook Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Republiek Turkije, heeft het ‘bozkurt-gebaar’ gemaakt (bozkurt is Turks voor grijze wolf).

Op X (voorheen Twitter) verdedigt de antiracisme-activiste Duygu Akcay met dezelfde argumenten het wolvengebaar en andere oud-Turkse dierensymbolen. ‘De wolf is een van de meest heilige dieren in de Turkse mythologie. De wolf wordt gezien als de spirituele voorouder en gids van de Turken die hen beschermt en door tijden van nood leidt. De wolf staat symbool voor vrijheid, onafhankelijkheid en de geest van strijd.’ Deze symbolen vertegenwoordigen volgens haar de Turkse identiteit, dat staat los van organisaties als de Grijze Wolven.

- Advertentie -