20.5 C
Amsterdam

Petitie strafbaarstelling beledigen profeet na dag al 50.000 keer ondertekend

Lees meer

Een petitie die oproept om het beledigen van de profeet Mohammed in Nederland strafbaar te stellen is in amper een dag tijd door tienduizenden mensen ondertekend.

De petitie veroordeelt ‘alle vormen van geweld naar aanleiding van de spotprenten’, maar stelt ook dat het beledigen van de profeet Mohammed niets te maken heeft met de vrijheid van meningsuiting. ‘Het is eerder een tekort aan fatsoen en leidt ook nog eens tot maatschappelijke spanningen alsook het structureel beledigen van moslims.’

Tot slot roepen de ondertekenaars van de petitie de overheid op om het beledigen van de profeet strafbaar te stellen – niet alleen Mohammed maar ook alle andere 24 profeten die de islam kent. De islam deelt – op Mohammed na – profeten met het christendom en het Jodendom, zoals Mozes.

De petitie is vannacht door de salafistische imam Ismail Abou Soumayyah aangemaakt, zo meldt hij op Facebook. Hij kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij een lezing zou geven in de Rotterdamse Essalam Moskee, samen met een vertegenwoordiger van de islamistische organisatie Hizb-ut-Tahrir, dat een kalifaat wil stichten. Na vragen van CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam over hun komst werd de bijeenkomst afgeblazen.

Bij 40.000 geldige handtekeningen is de Tweede Kamer verplicht de petitie in ontvangst te nemen en te behandelen. Inmiddels staat de teller op ruim 50.000.

Vorige week stelde Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee in Amsterdam, al voor dat de vrijheid om de profeet Mohammed te beledigen wordt ingeperkt via wetgeving. ‘Door die beledigingen van de islam ontstaan een hele negatieve dynamiek en een giftige sfeer in de samenleving, met alle risico’s van dien’, aldus de imam.

- Advertentie -