13.2 C
Amsterdam

Afgang premier Israël bij stemming over Arabisch staatsburgerschap

Lees meer

Het Israëlische parlement heeft niet voor een verlenging van de zogenoemde Herenigingswet gestemd. Deze wet, in 2003 ingevoerd, voorkwam dat Palestijnen via een huwelijk in Israël kunnen wonen en staatsburgerschap verkrijgen. 

Deze Herenigingswet, ingevoerd vanwege veiligheidszorgen door de Tweede Intifada, wordt normaliter elk jaar verlengd door het parlement. Maar nu dus niet. De stemming eindigde precies in 59-59. Linkse partijen vinden de wet al langer discriminerend, maar ook het rechtse Likud van ex-premier Benjamin Netanyahu stemde tegen.

Netanyahu doet dit om de nieuwbakken coalitie een pootje te lichten. ‘Met alle respect voor deze wet, is het belang van het omverwerpen van de regering groter’, aldus Netanyahu.

Vorige maand kwam er een einde aan Netanyahu’s elfjarige premierschap, nadat partijen ter rechter- en linkerzijde van het spectrum een monsterverbond met elkaar sloten.

‘Als het aan Bibi (Netanyahu, red.) ligt, mag de staat in vlammen opgaan zolang hij niet aan de macht is’, aldus de radicaal-rechtse partij Yamina van premier Naftalie Bennet (foto) in een verklaring.

Bennett rekende erop dat Likud uit staatsveiligheidsredenen tijdig zou bijdraaien, maar krijgt nu dus het deksel op de neus. Nu de wet terzijde is geschoven, moet de minister van Binnenlandse Zaken elke Palestijnse aanvraag van het Israëlische staatsburgerschap individueel beoordelen.

- Advertentie -