21.4 C
Amsterdam

Platform Slavernijverleden: nazaten tot slaaf gemaakten zijn de grote verliezers

Lees meer

Het Landelijk Platform Slavernijverleden constateert dat de grote verliezers van de Tweede Kamerverkiezingen ‘nazaten van de tot slaaf gemaakten’ zijn.

Dit komt door de verdeeldheid die de Afro-Nederlandse gemeenschap zou verscheuren, aldus Barryl Biekman (foto) van het platform.

De antiracistische partij BIJ1 van Sylvana Simons koerst af op een Kamerzetel. Maar het Landelijk Platform Slavernijverleden had zich achter de zwarte partij Ubuntu Connected Front geschaard. Die partij is het niet gelukt een zetel te bemachtigen.

‘De spirits (geesten, red.) hebben gesproken. Ubuntu is echt het toverwoord’, zegt Biekman.

Ubuntu komt net als BIJ1 op voor de belangen van zwarte Nederlanders, maar gaat nog een stap verder in haar eisen. Zo wil Ubuntu een voorschot van 40.000 euro voor alle nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders.

Biekman heeft ook nog een appeltje te schillen met de antiracistische activist Jerry Afriyie, die bekend is van zijn anti-Zwarte Piet-activisme. Hij voerde deze verkiezingen campagne voor BIJ1. Ze noemt Afriyie’s organisatie Nederland Wordt Beter ‘failliet’ en beticht hem van een ‘verdeel en heers’-mentaliteit.

In zijn vorige week gepubliceerde Zwart Manifest heeft Afriyie volgens Biekman passages ‘gesnoept’ uit het Ubuntu-programma. Biekman neemt het Afriyie kwalijk dat het Landelijk Platform Slavernijverleden en Ubuntu niet heeft geraadpleegd toen hij zijn manifest opstelde.

- Advertentie -