De landelijk coördinator racismebestrijding binnen de politie vindt dat moslima’s bij de politie een hoofddoek mogen dragen. Zijn oproep krijgt veel kritiek, maar ook bijval.
Vijf jaar geleden stelde de toenmalige Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg voor dat een politieagent een hoofddoek mag dragen. Dit zou helpen om moslimagentes te werven. Maar toenmalig landelijk korpschef Erik Akerboom stak hier een stokje voor, vanwege geen ‘draagvlak’; het idee zou ook polariserend zijn. Maar het debat over de hijab bij politieagentes deed vorige maand zijn herintrede, toen landelijk discriminatie coördinator Rabin Baldewsingh hier een lans voor brak.
Johan van Renswoude, racismecoördinator binnen de politie, is het met Baldewsingh eens, vertelt hij in NRC. Hij ziet dat ‘in de huidige superdiverse en sterk polariserende samenleving’ het uniform door velen niet als neutraal wordt gezien en dat dit het gezag van de politie aantast.
Van Renswoude: ‘Mijn persoonlijk inzicht is dat het beter bij deze tijd past door diversiteit, ook in hoe je eruit ziet, toe te laten. Daarmee communiceer je als politieorganisatie pas echt goed dat je van en voor iedereen bent.’
Vanuit de PVV en de VVD klinkt veel kritiek op zijn oproep. ‘Stop dit zinloze gewauwel en ga de echte problemen oplossen’, twittert PVV-Kamerlid Lilian Helder. Ze wijst op een motie van het parlement, dat de hoofddoek bij het politie-uniform niet is toegestaan. ‘No way dat we dat gaan doen!’, zegt ook VVD-Kamerlid Ingrid Michon.
Ron van der Wieken, oud-voorzitter van het Centraal Joods Overleg, kan zich voorstellen dat Joden die aangifte doen van antisemitisme bij een agent met hijab zich niet veilig voelen. ‘De agente geeft aan dat zij een religie aanhangt waarvan het heiligste boek extreem anti-Joodse passages bevat.’
Kredietanalist Nadim Mansour is het daar niet mee eens: zij hekelt rechts Nederland, dat zich niet voor zou kunnen stellen ‘dat een gezagsdrager die duidelijk moslima is haar vak op een integere manier uitvoert’, schrijft ze. ‘Dat álle moslims uiteindelijk kwade bedoelingen hebben, zit er diep, diep in.’
Ook Maarten Koning, fractievoorzitter van D66 Utrecht, is ‘Blij met dit pleidooi van Johan van Renswoude’. ‘Politie moet toegankelijker, organisatie voor en door iedereen worden’, twittert hij.
Koning is trots dat Utrecht als eerste gemeente de hijab wilde toestaan in het uniform van boa’s, wat overigens verboden wordt door de Tweede Kamer. Ook justitieminister Dilan Yesilgöz ziet dit niet zitten.