14.1 C
Amsterdam

Politie Breda verdedigt hardhandige arrestatie zwarte vrouw (22) na ophef

Lees meer

Op social media zijn beelden opgedoken van een hardhandige arrestatie van een zwarte vrouw in Breda. De beelden zorgen voor ophef in een tijd waarin politiegeweld tegen mensen van kleur op de agenda staat.

In het filmpje van ruim een minuut is te zien hoe de agent het hoofd van de 22-jarige vrouw klemt, haar lichaam op de grond houdt en zijn knie op haar buik drukt. Ook zijn er protesterende omstanders.

‘Hallo, het is een meisje hoor’, roept een man. De agent kijkt op, slaat een hand van een andere vrouw weg en schreeuwt vervolgens ‘Wegwezen!’ Hij pakt daarna de rechterarm van de vrouw beet en draait die om haar rug, waardoor ze met haar buik op de grond komt te liggen. Daarna slaat de agent haar in de boeien.

‘Je kan haar zo niet vastpakken!’, ‘Vind je dat normaal?’ roepen omstanders tegen de agent. Die schreeuwt nogmaals ‘wegwezen’ en voegt toe: ‘Houd je bek man!’

De NGO Control Alt Delete, die zich al lange tijd inzet tegen politiegeweld tegen mensen van kleur, laat weten de zaak op de voet te volgen.

De vrouw beweert ondertussen dat de agent haar ‘bijna heeft aangereden’. In een reactie op sociale media vertelt de zus van de vrouw dat dat ze samen door rood liepen ‘omdat er geen verkeer was’. Een ‘heel hard rijdende agent’ (in de video, red.) reed hen toen bijna aan, maar ze sprongen weg, aldus de zus.

De agent vroeg daarop hun rijbewijs, zegt de zus. Dit vonden ze raar, omdat ze liepen. Ze gaven wel hun identiteitsbewijs, aldus het bericht. Na een woordenwisseling ging de agent over tot aanhouding, zegt ze. Daarbij zou de agent de vrouw op de grond hebben gegooid en haar ook zou hebben ‘gewurgd’.

Geconfronteerd met deze verklaring, reageert de woordvoerder van de politie in Breda tegen de Kanttekening bekend te zijn met de beelden en dat daarop geoorloofd politiegeweld te zien is.

Nadat de agent de vrouw aansprak voor het negeren van een rood verkeerslicht, weigerde ze mee te werken, aldus de politie. Ook gaf ze geen identiteitsbewijs, schold ze de agent uit en ging ze s in verzet, voegt de politie toe. ‘Hierop moest de agent fysiek geweld gebruiken om de verdachte in bedwang te houden.’

Een aantal van deze mensen bemoeiden zich met de aanhouding en belemmerden de agent in zijn werk, verklaart de politie ook. De agent geeft aan zich op dat moment bedreigd te hebben gevoeld.

Sterker nog: ‘Door het verzet van de verdachte liep de agent kleerscheuren en verwondingen op. In het ziekenhuis is er verder onderzoek gedaan naar zijn letsel. Dit bleek uiteindelijk mee te vallen, maar agressie en geweld tegen politiemensen is onacceptabel.’

Naast de vrouw is ook een van de omstanders, een 45-jarige man uit Breda, aangehouden voor belemmering. De vrouw mocht de volgende dag het politiebureau verlaten. Zij mag zich op een later moment verantwoorden tegenover de rechter’ meldt de politie.

- Advertentie -