14.4 C
Amsterdam

Politie doet onderzoek na melding van geweld tegen Joods zaalvoetbalteam

Lees meer

De politie doet onderzoek naar de uit de hand gelopen zaalvoetbalwedstrijd tussen de Joodse club Maccabi uit Amstelveen en Atletico uit Amsterdam Nieuw-West, meldt het Parool.

Was er sprake van antisemitisch geweld? De voorzitters van beide zaalvoetbalverenigingen hebben een totaal verschillende lezing.

Volgens de voorzitter van Maccabi waren de spelers van Atletico uit op escalatie. ‘Het ging van kwaad tot erger. Ze gebruikten in het veld al fysiek geweld, zoals harde duwen en elleboogstoten. Onze spelers wilden voor het eindsignaal stoppen, maar dat zinde de voetballers van Atletico niet.’

Vervolgens zouden de spelers van Atletico op de spelers van Maccabi af zijn gegaan.

‘‘Kankerjoden’ en ‘kankermietjes’ riepen ze. Daarna sloegen de voetballers van Atletico met de vuisten keihard in op onze spelers. Het was echt krankzinnig. Een speler van ons werd meerdere keren door vuistslagen geraakt. Ook een supporter van hen kwam agressief het veld in.’’ Ook zou de Hitlergroet zijn gebracht.

De voorzitter van Atletico ziet dit anders. Volgens hem doen er verschillende verhalen de ronde en vraagt hij zich af of bewezen kan worden of er geweld is gebruikt.

‘Er was sprake van wat duw- en trekwerk van beide kanten. Tot verbazing van de meeste spelers liepen daarna de jongens van Maccabi naar buiten. Er zijn volgens mij geen vuistslagen gegeven en er is ook niemand bebloed naar buiten gegaan.’

Een medewerker van de voetbalhal belde de politie, die snel met vijftien man arriveerde. Een speler van Atletico werd aangehouden. Inmiddels is hij weer vrij.

Het voorval leidde een dag later, op Dodenherdenking, tot veel commotie op social media, maar ook tot online haat. Sommige twitteraars wezen met een beschuldigende vinger naar ‘Marokkanen’ en naar de islam, die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de gebeurtenissen.

De KNVB onderkent dat er geweld plaatsvond, maar kan ‘gezien de uiteenlopende lezingen niet bevestigen wat er verder tijdens de wedstrijd is gebeurd’ en heeft een onderzoek ingesteld. De VVD en ChristenUnie hebben Kamervragen gesteld.

- Advertentie -