28 C
Amsterdam

Politie New York richt speciale eenheid op tegen extreemrechts geweld

Lees meer

In New York is sinds deze maand een speciale politie-eenheid actief om de toenemende dreiging van extreemrecht geweld tegen te gaan. Dat meldt the New York Times.

Deze speciale eenheid is één van de eerste in zijn soort en draagt de naam REME: ‘Racially and Ethnically Motivated Extremism’. REME wordt hoofdzakelijk ingezet om de terreurdreiging van neonazi’s en extreemrechtse organisaties te onderzoeken. In New York gaat het om groepen als extreemrechtse groepen met namen als ‘Atomwaffen Division’ and ‘The Proud Boys’.

Ditzelfde beveiligingsapparaat was aanvankelijk gebouwd om organisaties zoals Al Qaeda en IS te kunnen volgen. De New Yorkse politie (NYPD) zegt dat extreemrechtse groepen niet zo verschillen van islamitische extremistische groepen als Al Qaida,behalve dat de daders van extreemrechts geweld waarschijnlijk al hier zijn’.

De NYPD laat weten dat de activiteiten van de nieuwe eenheid variëren van ‘het volgen van sociale media tot undercoveroperaties binnen extreemrechtse groepen’.

Volgens de politie in New York zijn er momenteel al tientallen lopende onderzoeken naar extreemrechts. In 2018 zijn er in de Verenigde Staten vijftig mensen vermoord door incidenten gepleegd vanuit extreemrechtse ideologie, laat de progressieve actiegroep Anti-Defamation League weten.

Eerder deze week vonden er in New York aanslagen plaats op verschillende locaties, waaronder een Joodse supermarkt in Jersey City. Hierbij kwamen vier personen om het leven. ‘Het gaat om een gewelddadige antisemitische haatmisdaad met voorbedachte rade’, zegt burgemeester Bill deBlasio.

De twee verdachten, een man en vrouw, kwamen om het leven in een schietpartij met de politie. De inmiddels geïdentificeerde man David N. Anderson (47) bleek al jaren online antisemitische uitingen te verspreiden.

Aanleiding om de oprichting van de eenheid te bespoedigen was een reeks extreemrechtse geweldsincidente afgelopen zomer, waaronder in El Paso, Texas. Daarbij opende iemand het vuur in een Walmart en doodde 22 mensen. De schutter had het voorzien op Mexicanen.

- Advertentie -