16.3 C
Amsterdam

Politieagenten geschorst vanwege racistische uitlatingen in privétijd

Lees meer

Zes Nederlandse politieagenten zijn vanwege racistische uitlatingen op non-actief gesteld. De racistische uitlatingen worden gedaan in een video die rondgaat op sociale media. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

In de video rijden de agenten rond in een buitenwijk van Parijs, waar ze op bezoek zijn voor het uitduel van Oranje tegen Frankrijk. Ze lijken verbijsterd door de mensen van kleur op straat, en maken diverse racistische opmerkingen.

‘Als politie zijn wij erg geschrokken van deze beelden en uitlatingen, want wij willen een politie zijn van én voor iedereen’, zegt politiechef van Oost-Nederland Janny Knol tegen de nieuwssite MSN. ‘Het gedrag van deze collega’s, ook al waren ze in privétijd, past hier niet bij en is volstrekt onacceptabel.’

De politie probeert al lange tijd racisme aan te pakken. Politiechef Martin Sitalsing zei vorig jaar dat racisme ‘een structureel probleem’ is binnen de politie. Vorig jaar zorgde de documentaire De Blauwe Familie (2022) over discriminatie en racisme binnen het politiekorps voor ophef. Hierin vertelden agenten van kleur over discriminatie en pestgedrag van collega’s.

 

- Advertentie -