22.9 C
Amsterdam

Populariteit Erdogan is tanende, aldus Turkse peiling

Lees meer

Als er op dit moment presidentsverkiezingen in Turkije zouden zijn, dan zou 39 procent van de Turken de zittende president Recep Tayyip Erdogan steunen.

Dit blijkt uit een peiling door het Turkse onderzoeksbureau ADA, zo meldt de seculier-nationalistische website Oda. Bij de presidentsverkiezingen van 2018 kon Erdogan nog rekenen op een meerderheid van de stemmen: 53 procent.

Erdogan wordt gevolgd door Ekrem Imamoglu, de nieuwe burgemeester van Istanbul, die 29 procent van de stemmen zou krijgen. De eerstvolgende presidentsverkiezingen zijn pas weer in 2023.

Nog meer slecht nieuws voor Erdogan: 62 procent, een ruime meerderheid dus, zegt ontevreden te zijn met het presidentiële systeem. Door dit presidentiële systeem, dat sinds vorig jaar van kracht is, kan Erdogan onder meer zelf ministers en rechters aanstellen en het leger en de politie controleren. Ook heeft hij geen tegenspraak van een premier, want dat ambt bestaat onder dit systeem niet meer.

Onderzoeksbureau ADA ondervroeg voor deze opiniepeiling 1.721 respondenten. Zij kregen ook andere vragen voorgeschoteld. Zo vindt 32,2 procent dat Turkije een nieuwe politieke partij nodig heeft.

Op dit moment zijn de voormalige AKP-politici Ali Babacan en Ahmet Davutoglu elk afzonderlijk bezig om nieuwe partijen op te richten. Mochten zij meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen, dan zegt respectievelijk 10 en 7,3 procent van de respondenten op ze te willen stemmen.

Bovendien blijkt dat 95 procent van de ondervraagden de Verenigde Staten als de vijand ziet. Turkije en de Verenigde Staten zijn officieel bondgenoten. 75 procent ziet Rusland als de vijand: opmerkelijk, omdat Erdogan onlangs nog een luchtverdedigingssysteem bij Poetin heeft besteld.

China, dat de Oeigoeren – een etnische moslimminderheid die verwant is aan de Turken – in ‘heropvoedingskampen’ stopt, wordt door 10 procent van de Turken als vijand gezien.

- Advertentie -