14.3 C
Amsterdam

EU-post tegen moslimhaat nog steeds vacant: ‘Strijd ligt al een jaar stil’

Lees meer

Een Europese instelling die moslimhaat dient te bestrijden, zit nu al een jaar zonder coördinator. Terwijl de centra tegen antisemitisme en racisme ‘overuren draaien’, is de beschuldiging van ‘veronachtzaming van moslimhaat’ al gevallen.

De termijn van de laatste EU-coördinator tegen moslimhaat liep tot de zomer van 2021, meldt de nieuwssite EUobserver. Die had toen seminars met ambtenaren en academici, schreef rapporten en had een mediacampagne voor bewustwording over Europese moslimhaat.

Het was de bedoeling dat de coördinator tegen moslimhaat hetzelfde zou als de coördinatoren tegen antisemitisme en racisme. EUobserver: ‘Maar terwijl die twee posten overuren lijken te draaien in hun missie, ligt de EU-strijd tegen moslimhaat een jaar stil.’

De Europese Commissie lijkt ook geen urgentie te voelen om daar verandering in te brengen. Vragen over waarom het zo lang duurt om een nieuwe coördinator aan te stellen krijgen het vaste repliek dat ‘men er mee bezig’ is.

‘De interne procedures zijn gaande’, aldus een woordvoerder van de Commissie.

De Commissie benadrukt dat het niet benoemen van een speciale gezant niet automatisch betekent dat ambtenaren van de Commissie de verspreiding van haatzaaiende taal tegen moslims niet bestrijden.

- Advertentie -