13.3 C
Amsterdam

Predikanten: PKN moet excuses aanbieden aan Palestijnen

Lees meer

Een groep predikanten wil dat de Protestantse Kerk Nederland (PKN) excuses aanbiedt aan het Palestijnse volk.

De oproep is een initiatief van het vijfkoppige theologencollectief Kairos-Sabeel, dat zich inzet voor de rechten van Palestijnen. Ze doen hun oproep in een tijd dat het Israëlisch-Palestijnse conflict heviger is geworden, met spanningen in Jeruzalem en raketaanvallen over en weer. Bovendien herdenken de Palestijnen morgen al Nakba (‘de ramp’): het stichten van de staat Israël in 1948, waardoor veel mensen werden verdreven uit hun huizen.

Maar het onrecht tegen de Palestijnen is nog steeds niet voorbij, schrijven de theologen: ‘Levend in een apartheidsstaat of lijdend onder bezetting worden Palestijnen beroofd van hun menselijke waardigheid. Land wordt stelselmatig geannexeerd, bewegingsvrijheid ingeperkt, terreur van Joodse kolonisten wordt gedoogd, Gaza wordt afgeknepen.’

Kairos-Sabeel vindt daarom dat het hoog tijd is dat de PKN erkent het te weinig hebben opgenomen voor de Palestijnen en hiervoor haar excuses aanbiedt.

‘We hebben te lang naar Arabische volkeren gekeken door een oriëntalistische bril. We hebben Palestijnse christenen onvoldoende erkend als nazaten van de eerste volgelingen van Jezus. We hebben moslims onvoldoende erkend als kinderen van Abraham. We betoonden onvoldoende solidariteit toen u ons daarom vroeg. We hebben ons onvoldoende ingezet voor een duurzame, rechtvaardige vrede. Kritiek op de staat Israël is te snel weggezet als een vorm van antisemitisme.’

Vorig jaar november, tijdens de Kristallnachtherdenking, bood de PKN-baas René de Reuver (foto) al zijn excuses aan het Joodse volk aan voor het aandeel van de kerk in het antisemitisme dat uiteindelijk kon leiden tot de Holocaust.

- Advertentie -