8.7 C
Amsterdam

Premier Israël: soldaat die Palestijnse journaliste doodde niet vervolgen

Lees meer

De Israëlische premier Yair Lapid verzet zich tegen suggesties om de militair te vervolgen die in mei zeer waarschijnlijk de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh doodschoot.

‘Ik zal niet toestaan dat een soldaat die zichzelf beschermde tegen terroristisch vuur wordt vervolgd, alleen maar omdat het buitenland dat toejuicht’, aldus de Israëlische premier. ‘Onze soldaten hebben de volledige steun van de regering van Israël en het volk van Israël.’

Abu Akleh, een gevierde journalist van de Arabische nieuwszender al Jazeera, droeg een kogelvrij vest met de tekst ‘Press’ toen ze in het hoofd werd geschoten. Dit, terwijl ze verslag deed van een Israëlische legeroperatie op de bezette Westbank. Haar dood leidde tot veel ophef; vanuit de internationale gemeenschap klonk de roep om een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Israël wees aanvankelijk met een beschuldigende vinger naar Palestijnse schutters. Het land hield daarna maandenlang vol dat het onmogelijk was om te achterhalen wie de journaliste had doodgeschoten. Maar maandag gaf het Israëlische leger toe dat een Israëlische militair waarschijnlijk ‘per ongeluk’ de journaliste heeft gedood, nadat hij haar zou hebben aangezien voor een strijder.

Een onderzoek door de Verenigde Naties concludeerde in juni dat er ‘geen bewijs was van activiteiten door gewapende Palestijnen in de buurt’ toen Abu Akleh werd neergeschoten.

- Advertentie -